Gelukkig ben ik niet de enige

afb: © Cees Trapman, 2014, Sliedrecht

afb: © Cees Trapman, 2014, Sliedrecht

Over schaamte en schuldgevoelens denken we liever niet na. Toch kunnen deze gevoelens je leven behoorlijk belemmeren. Iemand die zich daar jaren in verdiept heeft is Brené Brown. Zij is professor aan de universiteit van Houston, en heeft inmiddels twee bestsellers op haar naam staan: ‘De kracht van kwetsbaarheid’ en ‘De moed van imperfectie’.

Ze vertelt in haar nieuwe boek “Gelukkig ben ik niet de enige” hoe je van schaamte en kwetsbaarheid je kracht kunt maken.

Ze definieert schaamte als volgt: “Schaamte is het intens pijnlijke gevoel dat je ervan overtuigd bent dat je gebreken vertoont en het daarom niet waard bent geaccepteerd te worden of erbij te horen.” Aan de hand van een aantal voorbeelden maakt ze duidelijk hoe mensen hiermee kunnen worstelen. Schaamte leidt tot angst voor onverbondenheid, en angst leidt tot schaamte.

Ze stelt een eenvoudige invuloefening voor, die de lezer een aantal schaamtetriggers kan openbaren:

“Ik wil gezien worden als…, …, …, en…

Ik wil níét gezien worden als…, …, … en …”

Op een toegankelijke manier legt ze uit, hoe je schaamteveerkracht op kunt bouwen. Door schaamte te herkennen, kun je werken aan verandering. Je kunt je schaamte benoemen, en compassie oefenen. En daardoor is het mogelijk om verbondenheid aan te gaan. “Verbondenheid is van essentieel belang omdat iedereen de basisbehoefte heeft om zich geaccepteerd te voelen.”

Een boek met een rijke inhoud, op een vlotte manier geschreven, voor iedereen die worstelt met schaamte en dat wil veranderen.“Voor verandering hoef je geen held te zijn. Verandering begint met moed tonen.”

n.a. v. Gelukkig ben ik niet de enige, Brené Brown

Bruna Uitgevers B.V., Utrecht, 2014

ISBN 978 94 005 04295

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s