Imago Dei

(afb. Bika)

 

Het kleine meisje zat aan tafel, haar blonde haartjes gekruld, haar ogen groot en blauw. Ze bladerde in een grote kinderbijbel. Plaat na plaat werd aandachtig bekeken en allerlei mensen werden herkend: Noach, Simson, David en Goliath en nog veel meer grote mensen. Het bleef een tijdje stil, totdat de vraag opeens klonk: ‘Hé pap, waar is God?’

Waar is God? Zomaar een vraag waar een hele wereld achter schuilt. Hoe ziet God er uit en welk beeld van Hem laten wij zien aan onze kinderen en aan de mensen om ons heen?

Juist voor kinderen, die vaak in beelden denken en plaatjes in hun hoofd zien, is het lastig dat God niet zichtbaar is. Als je met kinderen in gesprek gaat, verschuift de vraag van ‘Hoe ziet Hij er uit?’ naar ‘Wie is Hij?’ En dan hebben we gelukkig een waardevolle schat, de Bijbel, waar we dat in kunnen lezen.

Toch blijkt, dat wat we laten zíen met ons leven over Wie God is, veel meer indruk maakt op kinderen dan wat we erover vertellen. Het inprenten gaat niet buiten het dagelijkse leven om. Het inprenten illustreert het dagelijkse leven.

Ook in een gezin zonder de aanwezigheid van een vader kan ik als moeder laten zien en vertellen Wie God als Vader is. Gebrokenheid staat God niet in de weg, ook niet als ik tekort schiet in dit stukje opvoeding. Hij is het dak van ons huis, biedt ons bescherming en geeft geloof en genade aan de kinderen.

‘Waar is het plaatje van God?’ vraagt het meisje nog eens. Het plaatje van God, Zijn afbeelding, zijn wij, wanneer we Zijn kind zijn geworden.

‘Want wij allen (…) worden van gedaante veranderd naar hetzelfde beeld, van heerlijkheid tot heerlijkheid, zoals dit door de Geest van de Heere bewerkt wordt.’ (2 Korinthe 3:18)

Hoe blind vanuit zichzelve is

het menselijk gezicht

Godzelf vertaalt de duisternis

in eindlijk eeuwig licht. LvK gezang 447

Advertenties

Een gedachte over “Imago Dei

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s