Advent

(Afb. Leonie Bouwman)

 

‘Waarom zijn er eigenlijk Adventszondagen?’ vraagt één van de kinderen zich af.

Aan deze vraag moet ik denken terwijl ik naar de Sint-Martinuskerk rijd in Hoogland. Scherp tekent de toren zich af tegen de koude, donkere lucht. Eenmaal binnen in deze hoge katholieke kerk straalt warmte en de verwachting me tegemoet. Ik zet me neer op één van de harde houten banken, mijn voeten ongemakkelijk hoog vanwege de knielbank. Het Bach Choir komt binnen en de hobo’s en strijkers laten de begintonen klinken van de Messiah van Händel.

In drie prachtige delen wordt het leven van de Messias getoond. Dwars door alle profetieën van het Oude Testament klinkt de verwachting, het uitzien en het verlangen. ‘But the Lord shall arise upon thee’, zoals Jesaja het verwoordt.  Ook het lijden heeft zijn plek en o zo eerbiedig klinkt de stem van de alt wanneer hij zingt: ‘Hij was veracht en de verworpene van mensen.’ Maar dan klinkt ook de triomfbazuin van het laatste deel, wanneer er gezongen wordt dat de dood overwonnen is!

Waarom zijn er Adventszondagen? Omdat we door de drukte naar de kerst toe behoefte hebben aan een tijd van bezinning. Om ruimte te maken voor de komst van Jezus. Om bewust te luisteren naar de rijke boodschap die al eeuwen lang klinkt en dat diep van binnen te laten resoneren.

Zet tijd apart in je volle agenda en je volle hoofd. Maak plaats voor Hem in je volle hart. Benut de tijd van Advent en weet je gezegend!

– I know that my Redeemer liveth

And that shall stand at the latter day upon the earth

And though worms destroy this body

Yet in my flesh shall I see God.-  (Job 19: 25-26)

Air, soprano, part three Messiah.

Advertenties

2 gedachtes over “Advent

  1. Advent is niet verplicht en aan de andere kant niet beperkt. Als je advent alleen in de decembermaand wilt stoppen krijg je het er erg te druk mee.

    Je kunt ook een advent-leven leiden. Proberen tenminste.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s