Schepping èn evolutie?

(afb. Tineke Venhuizen)

‘Heeft God de aarde geschapen met de oerknal en de evolutie?’ Deze vraag blijft hangen bij mijn jongste zoon. Ik ben met hem naar het symposium geweest wat gisteren gehouden werd in Amersfoort en waar het nieuwste boek van Corien Oranje en Cees Dekker werd gepresenteerd. Beide auteurs geloven in theïstisch evolutionisme, waarbij God als Schepper van de aarde samengaat met de evolutie.

De gezamenlijk gedragen belijdenis van God de Schepper, Jezus Zijn Zoon en de Heilige Geest vormt het uitgangspunt voor de avond, waarop verschillende sprekers een korte inleiding houden over ‘Wat vertellen we onze kinderen?’ Hoe past Genesis bij de evolutieleer? Dat is een spannende vraag.We mogen ze in elk geval in liefde, vrijheid en heiligheid vertellen over de verschillende standpunten als het gaat om schepping en evolutie, zo zei Els van Dijk.  Bij haar klinkt de bewogenheid, dat juist ook onze kinderen volgelingen van deze God mogen zijn of worden, als maaksel van God.

Mijn brugklasser heeft in elk geval weer meer dan genoeg stof tot nadenken.

‘Dus voor Adam en Eva waren er al heel veel mensen op de wereld geweest? Gingen de mensen toen ook al dood? Maar wanneer was dan de zondeval?’…

Eerst het nieuwe boek van Corien Oranje maar es lezen.

n.a.v Boekpresentatie Het geheime logboek van topnerd Tycho; Corien Oranje en Cees Dekker

Advertenties

2 gedachtes over “Schepping èn evolutie?

 1. Interessant, ga ik zeker ook eens lezen. Ik ben nu bezig in het boek “Hoe bestaat het”, waarin juist uiteengezet wordt waarom scheppingsleer en evolutieleer niet samen kunnen gaan.
  De termen die vaak worden gebruikt zijn overigens niet altijd even zuiver en daarom verwarrend. Evolutie (binnen soorten) is aantoonbaar en aanwijsbaar vandaag de dag en gaat dus prima samen met de scheppingsleer. Evolutieleer (inclusief miljoenen jaren en oerknal) is niet aantoonbaar en daarmee een geloof, aldus de schrijvers van “Hoe bestaat het”.

 2. Schepping en evolutie gaan absoluut niet samen! Wetenschappelijk is het opgebouwd op puur filosofische gronden, maar ook in het licht van Bijbel, kan het geen stand houden:
  Jezus Christus is de enige Ooggetuige/Schepper van hemel en aarde. Hij heeft alles tot stand gebracht.
  Zie Joh.1; Kol. 1 en o.a. Hebr. 1.
  De Bijbel is er duidelijk over dat God “In den beginne” de hemel en aarde in zes dagen gemaakt heeft.
  Zie Ex. 20:11 met Gods eigen vinger op de stenen tafelen gegrift. Ex. 31:18.
  Ook getuigt de Heer Jezus er zelf van dat Adam en Eva er van het begin der schepping waren (Marcus 10:6) en niet dat er al 13,7 miljard jaar een schepping was voordat Adam en Eva ten tonele verschenen. Met “In den beginne” bedoelde de Heer Jezus dat ook letterlijk en niet zoals Cees Dekker de Bijbel verdraait en stelt dat: Jezus dat wel gezegd heeft maar het niet zo bedoelde omdat de mensen het anders niet zouden begrijpen. Zou God kunnen liegen? Zou de Heer Jezus kunnen liegen (een vals getuigenis af kunnen leggen)? Dat is onmogelijk! De uitlegkundige / hermeneutische sleutel die Cees Dekker denkt te kunnen gebruiken om de Bijbel zo uit te leggen is vreemd aan de Bijbel zelf (Schrift met Schrift vergelijkend) en ook aan de kerk-historische hermeneutiek. De sleutel die Cees Dekker denkt te kunnen gebruiken, is geen sleutel (want hij past niet), maar is een breekijzer! Het is ongehoord dat Cees Dekker en c.s. God en de Heer Jezus de leugen in de mond leggen. Denk na: wie spreekt hiermee de grootste leugen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s