Held of heilige

 

hemel

‘Eén cappuchino, één cola en een take-away koffie.’ Onze bestelling wordt opgenomen en de serveerster draait zich om. ‘Engel in opleiding,’ staat er in verschoten letters op haar rug. Ik stoot mijn brugklasser aan en samen schieten we in de lach. ‘Wel een toepasselijke naam!’ We zitten namelijk op een terrasje van het restaurant ‘Hemels.’ We wachten op onze drankjes en genieten van de zon en de straatmuziek. Een buitenlandse jongen speelt in de drukke winkelstraat op zijn accordeon.

‘Engel in opleiding? Kan dat eigenlijk wel?’ zo vraagt hij zich af. ‘Zouden engelen ook een wil gehad hebben om vóór of tegen God te kiezen? Als je vóór God kiest, ben je een heilige,’ zo weet hij te vertellen. ‘Mensen die in God geloven, worden ook wel eens heiligen genoemd.’

Terwijl we samen in de zon zitten, vertelt hij in het kort over een stukje dat hij net gelezen had in zijn jongerenbijbel. Over het verschil tussen een held en een heilige. Dat je eigenlijk het liefst een held wilt zijn. Iemand tegen wie iedereen opkijkt. Iemand die geweldig is! Maar een held is vaak eenzaam, heeft altijd concurrenten en mag geen fouten maken.
Maar als je een heilige bent, gaat het niet om jou maar om God. En dan mag je ook fouten maken, want die kan God vergeven. Uit genade, elke dag opnieuw. O ja, als heilige ben je ook nooit alleen maar heb je andere heiligen om je heen. Die helpen je dan om van God te houden.

Inmiddels wordt onze bestelling gebracht. En terwijl ik nadenk over helden en heiligen, brengt mijn wijze held heel verlegen de take-away koffie naar de buitenlandse jongen met zijn accordeon.
Held en heilige.
Wat ben jij?

Nav het voorwoord bij Kolossenzen 1, jongerenbijbel van de HSV

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s