Any girl

rachael-1_blog

(Rachael, 16 jaar, Kenya, afb. Ella Dickinson)

‘Seksslavernij? Wat is dat nou weer?’ vraagt één van de kinderen. ‘Dat meisjes verhandeld worden? Jongens ook? En dat iedereen er mee kan doen wat ze willen?’
Ja, zoiets dus. Op mijn tafel ligt het nieuwste boek van Elizabeth Musser, met de titel ‘Dichterbij dan je denkt.’ Naar aanleiding van dit boek ontstaat een gesprek. Het hele verhaal draait om het thema van slavernij. En dat niet alleen, ze toont ook aan dat seksslavernij van alle tijden is. Iedereen kent de verhalen van slaveneigenaren uit de negentiende eeuw, die zich vergrepen aan gekleurde slavinnetjes die op de plantages werkten. Maar deze vorm van slavernij is springlevend! Dichterbij dan je denkt! Het is om je heen. Jonge meiden vallen in handen van loverboys, worden gelokt met leugens, geïndoctrineerd, verhandeld en misbruikt.

‘Dichterbij dan je denkt’ zet twee meiden in het voetlicht. Allebei in hun eigen tijd, allebei slaaf. Met haar nieuwe roman strijdt Elizabeth Musser voor recht. Niemand heeft het recht om een ander te gebruiken, te misbruiken en te breken.

Vandaag is het Internationale meisjesdag, de Day of the Girl. Een dag waarop meisjes speciale aandacht krijgen.

Zo wordt er vandaag in Engeland een prachtige fototentoonstelling geopend, ‘Any girl’, waarin o.a. tien meisjes uit Kenia geportretteerd worden. Ondanks hun barre leefomstandigheden tonen zij moed en kracht. Ondanks een wereld van armoede en verkrachting laten zij zien, dat er een doorbraak mogelijk is door bijvoorbeeld de komst van Compassion.

A21 is een organisatie die zich wereldwijd inzet om moderne slavernij te doorbreken en te stoppen. Aanstaande zaterdag is er overal ter wereld een Walk for Freedom. Het is een manier om aandacht te vragen voor dit afschuwelijke onrecht. Sluit je ogen niet! Het is dichterbij dan je denkt. Sta op en walk for freedom!

meer info: http://www.a21.org/campaigns/content/walk-for-freedom-2016/gm7015

Elizabeth Musser, Dichterbij dan je denkt
ISBN 978 90 29725323, Uitgeverij Voorhoeve, Utrecht, 2016.

‘Any Girl,’ fototentoonstelling van Compassion UK, Ella Dickinson en Jeremy Tan

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s